söndag 27 januari 2013

Dimhöljt världsarv i Galicien

I torsdags åkte jag och min kollega Katarina med tolv elever till Lugo. Vi flög via Barcelona till La Coruña där vi blev hämtade med buss. Vid 23-tiden på kvällen kom vi fram till skolan i Lugo där väntade värdfamiljerna på "sina" svenskar. Alla utom tre av eleverna vi har med oss ska vara här i knappt tre veckor medan tre tjejer åker hem på fredag nästa vecka.

De som är här tre veckor går inriktningen Språk Europa på Humanistiska programmet på Tibble Gymnasium och de tillbringar tre veckor här i Spanien och läser spanska intensivt och bor i familj, detta för att vi ska hinna med två kurser spanska under ett läsår. Av de tre tjejer som är med oss en vecka läser två spanska på den högsta nivån som vi erbjuder på vårt gymnasium i år - steg 5 - medan den tredje eleven går tredje året på språkinriktningen i det "gamla" gymnasiet och läser spanska, steg 2, som sitt andra främmande språk (hon är, å andra sidan, på steg 5 i tyska).

I fredags var vi på skolan "El Femenino" - IES Nosa Señora Dos Ollos Grandes - hela dagen. Skoldagen börjar 08:45 och håller på till 14:15 - då alla går hem och äter middag tillsammans med sina familjer. Varje lektion är 50 minuter lång och efter tre lektioner får eleverna en längre rast på 30 minuter då de kan gå och fika lite. Denna rast brukar infalla ungefär när vi äter lunch i Sverige, dvs 11:15 så en fika och en macka brukar sitta fint så att man "står sig" till lunchen vid tre-tiden. 

Den första två "timmarna" var vi alla samlade i ett klassrum och jag och min kollega hörde oss för hur eleverna hade upplevt första natten och morgonen i sina värdfamiljer. Alla verkade mycket nöjda och glada - men trötta... Alla nya intryck och ett nytt språk tar på krafterna. Med oss på dessa lektioner var också flera av våra Comenius-elever som deltar i Comenius Individual Pupil Mobility. Det är elever från Tibble som läser tre månader av detta läsår som utbytesstudenter här i Lugo. De var mycket glada att träffa sina skolkamrater från Sverige och hade mycket att berätta. Vi fick också en rundtur på skolan tillsammans med Faustino som är biträdande rektor. Han pratade långsam och tydlig spanska under rundturen, som alla förstod. För att alla skulle vara förberedda för lektionerna senare på dagen fick eleverna ett uppdrag "på stan": att gå och fika och att köpa ett anteckningsblock.

På långrasten blev vi mottagna och varma välkomnade av skolans rektor Ramiro Gayoso. Han hoppas att alla ska trivas under vistelsen i Lugo och sa till eleverna att medan de är här i Lugo så räknas de som elever på skolan, med både de rättigheter och skyldigheter som det innebär.

Skoldagen avslutades med ca 1½ timmes lektioner då eleverna är uppdelade i två grupper med varsin av oss två lärare. Den gruppen jag undervisar består av nybörjare som nu går steg 2 och Katarinas grupp består av fortsättare som läser steg 4 och steg 5. När klockan var 14:15 ringde det ut och första skoldagen i Lugo var slut. Våra elever gick hem med sina "spanska syskon" för att äta mat och vi lärare gick till den lunchrestaurangen vi brukar äta på när vi är här och åt lunch. Restaurangen hade bytt ägare så det var lite annorlunda än vad vi är vana vid, men maten var god och vi gick mätta och belåtna därifrån.

I går - lördag - var eleverna med sina familjer och Katarina och jag hade en massa ärenden på stan att uträtta. Vi började dagen med en promenad på muren. Lugo är omgärdad av en ringmur från romartiden - som är ett världsarv - och en promenad på muren är ca 2,5 km och en lagom runda. Tyvärr låg dimman väldigt tät så vi såg inte så mycket.
färgglada fröknar
katedralen skymtar i dimman

vi såg en musikkår som övade

I dag är det söndag och det har spöregnat hela förmiddagen. Vi gick ut vid ett-tiden eftersom vi hade sagt att vi skulle finnas på Plaza Mayor idag ifall någon av våra elever ville träffa oss. Ingen dök upp i vilket inte var så förvånande - både med tanke på vädret och eftersom många spanska familjer åker och hälsar på släktingar på söndagarna, så många av våra elever var nog inte ens hemma.
folktomt och regnigt på Plaza Mayor
Jag och Katarina ägnar söndagen åt att planera våra långa skoldagar under veckan. Det är en väldigt lyxig tillvaro för en lärare att bara ha ett ämne med en liten grupp elever under knappt tre veckor, men samtidigt ställer det höga krav på en. De dagar vi inte har någon utflykt inplanerad har vi sex 50-minuterslektioner per dag och det kräver både en hel del planering att variera undervisningen för eleverna under en sådan dag. Det måste vara meningsfullt och lustfyllt för dem för att de ska orka med så mycket spanskundervisning. Dessutom brukar det generera en hel del uppgifter som måste rättas och kommenteras (redan till nästa dag) så att vi kan komma vidare i kursen. Väldigt spännande och annorlunda jämfört med den vanliga skolverkligheten är det, men det kräver mer jobb än vad man kanske kan tro...

1 kommentar:

Susjos sa...

Va spännande att få följa med på er resa!

Kanske vill du läsa något av dessa inlägg också?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...